'Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse Datça Yarımadası'na bırakır' demiş Strabon (Yunan tarihçi ve filozoftur kendisi ve dünyanın ilk coğrafyacısı kabul edilir).
Gerçekten doğanın hiçbir güzelliğini esirgemediği, sessiz sakin bir yer. Bodrum'dan sonra bünyeye ilaç gibi geliyor. Merkezde marinaya çok yakın Bora Hotel'de konakladık ve memnun kaldık. Datça'da sezon 3 ay olduğu için önceden rezervasyon yapmanızda fayda var.
Yarımadanın her yeri çok güzel ama ben özellikle Eski Datça'yı beğendim. Daracık kaldırımlarda gezinirken, köy kahvesinde dinlenirken veya rüzgarla salınan badem dallarını seyrederken zaman sanki duruyor. Can Sokak, adını tabii ki Can Yücel'den alıyor. Üstad, sokağın tabelasını kendi elleri ile çakmış. Girişteki Kayra Çay Bahçesi'nde yöreye özel bitki çayları olan narpuz ve karabaşın tadına bakıyoruz.
Datça 3B ile ünlü: Bal, badem ve balık... Burası Türkiye'nin en çok badem üretilen yöresi. Tam 36 çeşit badem türü yetiştiriliyor. Nurlu badem denilen cins, diğerlerinden daha iri ve lezzetli. Bu yüzden üreticiler daha çok getirdiği için bu türü satıyorlar ve kendileri ak badem ve sıra bademi tüketmeyi tercih ediyorlar. Eğer üşenmezseniz Sındı Köyü'ne uzanıp Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kimyasal ilaç kullanılmamış doğal bademlerinden temin edebilirsiniz. Badem o kadar yaygın ki çoğu yemekte de kullanılıyor.
Bala gelince, Marmaris youlu üzerinde Bayır Köyü'nden almaya bakın. Bulabilirseniz özellikle eylül ve ekim aylarında üçüncü hasat kekik balı alın.
Datça'yı görür görmez Strabon'a hak verecek ve dönmek istemeyeceksiniz.
Datça'yı görür görmez Strabon'a hak verecek ve dönmek istemeyeceksiniz.
![]() |
Solda narpuz sağda karabaş çayı |
MUTLAKA YAPIN
Limanda ve hemen bitişiğindeki Ilıca Gölü'nde yüzün.
Tekne turu alıp Knidos antik kentini görün ve koylarda (Hayıtbükü-Palamutbükü vb.) yüzün.
Badem (bulabilirseniz iri Nurlu Badem cinsini), bal, balık ve lokmasının tadına bakın.
Sahildeki çay bahçelerinde oturup güneşin batışını seyredin.
Sahildeki dondurmacıda gerçek dağ sahlepli dondurma, karavan balıkçı'da balık ekmek yiyin. Yine sahilde haşlanmış süt mısırın tadına bakın. (Eşim çok beğendi:)
Merkeze 8 km uzaklıktaki Kızlan Köyü yakınlarındaki yel değirmenlerini görün.
Koruma altındaki bir fosil kumulu olan doğal harika Gebekum'u görün.
Knidos'a gelmeden önce şirin bir köy olan Yazıköy'ü görün.
Eski Datça: Can Baba'nın yarım kalmış şarabının sergilendiği Kayra Çay Bahçesi'nde taze bitki çayları için. Yaşadığı evi, sokağı ve kütüphaneyi görün. Begonvillerle süslü evlerin arasında daracık Arnavut kaldırımlarında yürüyüş yapın. Bunalınca da bir naneli zencefilli limonata ile serinleyin.